De teleconference-gids

Het teleconference tarieven-rookgordijn

Teleconference providers gebruiken vaak ingewikkelde tariefplannen. Soms lijkt het wel of men liever heeft dat het niet begrepen wordt. Hieronder een overzicht van zaken die zoal in rekening worden gebracht door de dienstverleners. Daarbij maken we onderscheid tussen vaste en variabele kosten. Operators kunnen een mix van kosten in rekening brengen.

Variabele kosten

Conferencing-kosten

Dit is een bedrag in euro per minuut en per deelnemer dat wordt gerekend voor de feitelijke conferencing faciliteit. Meestal wordt dit bedrag betaald door de organisator van de vergadering. Soms ook betaalt elke deelnemer voor zijn/haar eigen deelname. Dit gaat dan via een zgn. servicenummer (0900-, 084- en 087-nummers in Nederland, 070-nummer in België) ook wel betaalnummers genoemd.

Operator setup kosten

Als u de vergadering laat opzetten door operators van de teleconference-provider kunnen hiervoor kosten in rekening gebracht worden. Meestal is dit een vast bedrag per deelnemer. Of een toeslag op de conferencingkosten.

Telefonie- of verkeerskosten

Als de teleconference provider de deelnemers belt
(Dial-out) zal deze de telefoniekosten doorberekenen aan de organisator. Deze belkosten hangen af van het land waar de deelnemer zich bevindt. De ene bestemming is nu eenmaal duurder dan de andere.

Sommige aanbieders brengen ook telefonie- of verkeerskosten in rekening bij Dial-in vergaderingen. Bijvoorbeeld omdat de deelnemers kunnen bellen naar toll free inbelnummer (0800 in Nederland). Of omdat de deelnemers gebruik kunnen maken van lokale inbelnummers in het buitenland. De kosten voor het "transport" van het telefonie-verkeer naar de provider wordt dan in rekening gebracht.

Vaste kosten

Eénmalige kosten

Dit zijn kosten die kunnen worden gerekend voor het indienst stellen van de teleconferencing voorziening. Niet alle providers brengen deze kosten in rekening.

Maandbedrag

Soms wordt er naast eventuele variabele kosten een vast maandbedrag in rekening gebracht voor instandhouding van de dienst.

Flat fee

Er bestaan ook mogelijkheden om voor een vast bedrag per maand onbeperkt telefonisch te vergaderen. Deze vorm van dienstverlening wordt wel aangeduid met termen als flat fee of flat rate.

NLEN